Loading...
Jesteś tutaj:  Home  >  artykul_glowny  >  Bieżący Artykuł

POJENIE KONI (8)

Prezentujemy ósmy fragment tomu wydanego w roku 1939 „Konie oficerskie w armji”. Jego autorem jest Stefan hr. Sumiński, były inspektor stad państwowych i major Kawalerii[1]. (Pisownia oryginalna).

Fot. FAPA-PRESS

Prezentujemy ósmy fragment tomu wydanego w roku 1939 „Konie oficerskie w armji”. Jego autorem jest Stefan hr. Sumiński, były inspektor stad państwowych i major Kawalerii. (Pisownia oryginalna).

(…) Ordynans poić powinien trzy do czterech razy dziennie, zawsze pół godziny przed obrokiem i dobrą czystą nie za zimną wodą. Kawał lnianego makuchu (komponent otrzymywany jako produkt w trakcie tłoczenia oleju – wyj. hnk) rzucony do kubła (przed podaniem zamięszany drewnianym patykiem) oddaje wyborne usługi, mianowicie w porze linienia, a oprócz tego chroni od chorób moczowych. Kubły któremi się poi, nigdy nie powinny być używane do mycia nóg i kopyt. Kubeł z wodą przeznaczony do pojenia, stojący w stajni, przykrywa się pokrywą, żeby żaden bród do wody nie wpadł i ażeby psy stajenne z niego nie piły. (…)

    Print       Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nie zamieszczamy komentarzy niepodpisanych imieniem i nazwiskiem. Jeśli Autor zastrzeże swoje dane, pozostaną one wyłącznie do wiadomości redakcji.